Spannende strandactiviteiten

Naast rustige strandactiviteiten, zoals bijvoorbeeld zonnebaden, een strandwandeling maken en pootjebaden, zijn er ook een aantal strandactiviteiten waarbij de adrenaline door je aderen zal gieren.

Blokarten

Een blokart is een landvoertuig dat voorzien is van drie wielen en een zeil, welke aangedreven wordt door de wind. Het enkele voorwiel gebruikt men om mee te sturen, terwijl de twee achterwielen gefixeerd om hun as draaien. Tussen de twee achterwielen bevindt zich het zitje waarop de bestuurder plaatsneemt. Het besturen van een blokart komt overeen met het bedienen van een zeilboot. Het touw dat met het zeil verbonden is wordt de ‘schoot’ genoemd en wordt met de ene hand bediend, terwijl de andere hand het stuur hanteert. Tijdens het blokarten zit de bestuurder overigens erg dicht bij de grond, hetgeen het besef van snelheid nogal beïnvloedt.

Vliegeren en powerkiten

Vliegeren is de kunst om een stoffen of papieren voorwerp aan een draad in de lucht te laten zweven. Het is een leuke activiteit waarmee elk kind zich wel eens heeft beziggehouden. Door de wind wordt de vlieger omhoog gedrukt, terwijl het touw er voor zorgt dat de vlieger niet wegwaait.

Vanuit het ouderwetse vliegeren is in de loop der jaren een nieuwe sport ontstaan: het powerkiten. Bij deze avontuurlijke sport wordt een zeer grote vlieger in de lucht ‘gelanceerd’ met als doel veel kracht op te wekken. Door op slimme wijze gebruik te maken van deze kracht is het mogelijk om een buggy, mountainboard of persoon voort te trekken.

Er zijn twee verschillende vormen te onderscheiden binnen het powerkiten, namelijk de ‘foilkite’ en de ‘LEI-kite’ (LEI staat voor ‘leading edge inflatable’). Het materiaal waaruit deze kites vervaardigd zijn variëert: er bestaan zowel ‘soft single skin kites’ als ‘rigid-frame powerkites’. De afmetingen van een powerkite kunnen overigens sterk verschillen per merk. De kleinste powerkites zijn maar zo’n 0,6 m², terwijl de grootste exemplaren maar liefst 19 m² groot kunnen zijn. Het behoeft geen uitleg dat hoe groter de kite, des te meer kracht en techniek benodigd zijn om de powerkite te kunnen bedwingen.

Peddelsurfen

Peddelsurfen wordt in de volksmond ook wel ‘suppen’ of ‘stand-up paddle surfing’ genoemd. Suppen is een variant van het welbekende golfsurfen en vereist een surfplank van minstens 3 meter lang in combinatie met een peddel. Waar tijdens het gangbare golfsurfen gepeddeld wordt met de armen, wordt bij het suppen dus gebruik gemaakt van de bijbehorende peddel. Het leuke van peddelsurfen is dat het zowel op zee gedaan kan worden als op de binnenwateren waar nauwelijks golven waarneembaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *