Spoorfietsen

Een spoorfiets is een draisine welke aangedreven wordt met fietspedalen. Een draisine is een railvoertiug dat gebruikt werd om spoorarbeiders naar de plaats van bestemming te brengen. Bovendien werd dit transportmiddel aangewend voor het maken van inspectieritten.

Zowel in Nederland als in België is het mogelijk om met een ouderwetse spoorfiets over een oud goederenspoor te fietsen. Het traject tussen Twekkelo en Hengelo, een oud goederenspoor dat vroeger gebruikt werd door goederentreinen van de AKZO en stoomtreinen van de GOLS, leent zich hier uitstekend voor. Deze spoorbaan start in Hengelo bij het Fanny Blankers-Koen Stadion, en gaat over bruggen en overwegen en langs het Twentekanaal. Het monumentale sluizencomplex dat zich in het kanaal bevindt is overigens een geweldige bezienswaardigheid.

Tussen de dorpjes Groesbeek, Kranenburg en Kleve is eveneens een prachtig spoorfietstraject gesitueerd. Zo kun je van station Kranenburg richting het Spoykanaal in Kleve fietsen. Dit is een tocht van ongeveer 10 kilometer (enkele reis), welke dwars door het afwisselende landschap van de Niederrhein voert.

Het aantal trajecten dat je met de spoorfiets af kunt leggen is in België overigens vele malen groter. Bij onze Zuiderburen bevinden zich namelijk enorm veel ongebruikte spoortrajecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *